Agro Nikol Agro Nikol Agro Nikol Agro Nikol Agro Nikol Agro Nikol Agro Nikol Agro Nikol Agro Nikol Agro Nikol

Šljiva

Latinski naziv: Prunus domestica

Postoji devet osnovnih sorti šljive koje se gaje u Srbiji: Stenli, Madžarka, Čačanska lepotica, Čačanska najbolja, Čačanska bogata, Dženerika, Ringlov i Trnovača. Od ovih sorti, naviše se uzgaja Stenli šljiva. Takođe, lokalne sorte razvijene iz sorte Čačak su veoma popularne.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec

Jabuka

Latinski naziv: Malus Sylvestris, Malus communis

U Srbiji se uzgajaju kako internacionalne tako I lokalne sorte jabuka. Od dobro poznatih internacionalnih sorti, najčešće se gaje: Fudži, Zlatni delišes, Gala, Greni smit, Ajdared, Džonatan, Crveni delišes, Jonagold, Melroza i Gločester. Lokalne sorte koje se gaje su: Kolačara, Djula, Petrovača, Krstovača, Kozara i popularna Budimka.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec

Jagode

Latinski naziv: Fragaria vesca

Jagode iz Srbije su poznate po jarko crvenoj boji i mogućnosti da zadrže svež ukus, čak i posle smrzavanja i prerade. Sa približnim prinosom od oko 4 tone po hektaru, Srbija proizvodi više od 33,000 tona jagoda. Najviše se gaji sorta Senga Sengana, sa brzo rastućim trendom proizvodnje sorte Camarosa, kao i drugih sorti koje su pogodnije za konzumiranje u svežem stanju.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec

Višnje

Latinski naziv: Prunus avium (slatka), Prunus cerasus (kisela)

U Srbiji su jednako dobro prisutne i kisele i slatke višnje. Srbija ima više od 1,8 miliona stabala slatke višnje, i 9 miliona stabala kisele višnje. Velika većina kiselih višanja koja se gaji u Srbiji otpada na sortu Oblačinska. Ostale sorte su Šumadinka i Burlatska rana. Sorte slatkih višanja su: Bing, Lambert, Burlat, Lapins, Slatko srce, Stela, Arsenova rana i Draganova žuta.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec

Maline

Latinski naziv:Rubus idaeus

Malina iz Srbije je jedna od najpoznatijih i najviše izvoženih voćki. Srbija je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika maline na svetu. One su cenjene širom sveta zbog svoje boje, jedinstvenog ukusa i čvrstine. Između 90 i 95% malina koje se gaje u srbiji su severnoamerička sorta Vilamet iz Oregona. Ostale prisutne sorte su Meker, Obećanje i Gradina iz Evrope.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec

Krompir

Latinski naziv: Solanum tuberosum

Srbija ima veliki potencijal i dugu tradiciju u uzgajanju kvalitetnog stonog krompira. Istovremeno, Srbija je prepoznata koa regionalni lider u proizvodnji semenskog krompira. Srbija izvozi oko 9.000 tona svežeg krompira, uglavnom u Rumuniju.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec

Lubenica

Latinski naziv: Citrullus lanatus

Poznato je da se lubenica u Srbiji uzgaja od devetnaestog veka. Sa više od 15,1 tonom po hektaru ( u nekim regionima prinos je i do 90 tona po hektaru ), lubenica predstavlja povrće sa najvećim prinosom. Lubenice se konzumiraju sveže zbog svog blagog i saltkog ukusa.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec

Paradajz

Latinski naziv: Solanum lycopersicum

Srpska industrija paradajza objedinjuje i svež paradajz i prerađivački sektor. Zbog dobrog kvaliteta semenskog paradajza, zemlje i povoljne klime, proizvodnja svežeg paradajza je u stalnom porastu. Ukupna proizvodnja paradajza u Srbiji je oko 900,000 tona, sa porastom prosečnog prinosa na 9 tona po hektaru. Danas je registrovano 30 sorti paradajza.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov De

Kupus

Latinski naziv: Brassica oleracea

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec

Luk

Latinski naziv: Allium cepa

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov De

I have just received the Replica Watches UK. It was a birthday fake watches for my brother. When the one he originally wanted was not in stock, we picked this rolex replica watches without having the time to check it out in store. He really does not like this rolex replica sale. It is still in its original packaging and has not been worn. Can we please have a rolex replica sale or exchange?